nainen, jolla on milia

Onko miliumien poisto mahdollista?

Tutustu miliumien poistoon tarkoitettuihin hoitoihin, ihon suojaamiseen suunnattuihin vinkkeihin sekä miliumeille alttiin ihon tarpeisiin soveltuvaan ihonhoitorutiiniin.

Miliumit, eli luufinnit, ovat pieniä valkoisia tai kellertäviä näppylöitä, joita ilmestyy kasvoille ja kehoon. Milium ilmestyy yleisesti silmän alla olevalle iholle.
Toisin kuin valkopäät ja akne, miliumit eivät johdu tukkeutuneista ihohuokosista tai bakteereista, vaan ihon pinnan alle onteloituneesta keratiinista ja kuolleista ihosoluista.

Mikä aiheuttaa miliumeja?

nainen hoitaa miliaa

Luufinnit muodostuvat, kun kuolleet ihosolut jäävät ihon pinnan alle ja kovettuvat pieniksi kystiksi. Muutama tekijä edesauttaa niiden kehittymistä, kuten:

  1. Ihon vahingoittuminen, kosmeettiset toimenpiteet tai aurinko 
  2. Pitkäaikainen kortikosteroiden käyttö 
  3. Perintötekijät tai autoimmuunisairaus
  4. Esiintyy useimmiten vauvoilla, lapsilla ja vanhemmilla naisilla

Vaikka nämä ovat yleisiä syitä, on epäselvää, miksi toisille muodostuu miliumeja ja toisille ei.


Voivatko miliumit poistua itsestään?

Miliumit saattavat joskus poistua itsestään ilman mitään erityistä hoitoa. Näin käy, kun ihon alle jäänyt kuollut ihosolumassa vähitellen pääsee poistumaan ihon pinnan läpi.
Tämä voi kestää jonkin aikaa, mutta poistumista voi nopeuttaa noudattamalla asianmukaista ihonhoitorutiinia, joka sisältää kuorinnan.
Sitkeät miliumit saattavat vaatia ammattilaisen apua. Ihotautilääkäri voi hoitaa tai manuaalisesti poistaa itsepäisiä miliumeja.

Miten miliumit saa pois?

Miliumien hoito ja poisto:

Koska luufinnit sijaitsevat ihon alla, on erittäin vaikeaa poistaa niitä kosmeettisilla hoidoilla. Miliumien poisto vaatii yleensä erityishoitoja, kuten kryohoitoa, laserleikkausta, dermabraasiota, kemiallista kuorintaa ja lääkehoitoa.
nuori nainen levittää Nivea-voidetta

Tietyt kuorivat ainesosat saattavat kuitenkin auttaa poistamaan luufinnejä luontaisesti:

Salisyylihappo, auttaa irrottamaan ja poistamaan kuolleita ihosoluja ja edistämään luonnollista ihon uusiutumista.
Glykolihappo on pieni alfahydroksihappo, mikä tarkoittaa, että se imeytyy helposti. Se poistaa kuolleita ihosoluja ihon pinnalta ja nopeuttaa solujen uusiutumista.

 

Ihonhoitotapoja, joilla voi ehkäistä miliumeja:

Älä koskaan yritä poistaa luufinnejä puristelemalla ihoa. Niitä on mahdotonta saada pois tällä tavoin, koska ne ovat ihon alla. Miliumien puristelu voi vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa riskejä:

  • Tulehdus: 
    Ihon pinnan rikkoutuessa bakteerit voivat päätyä sen alle ja aiheuttaa tulehduksen, joka vaatii lääkärin hoitoa.
     
  • Arpeutuminen: 
    Puristelu voi vaurioittaa ihoa, aiheuttaa arpia ja vaikeuttaa hoitoa, pahentaen samalla vahingoittuneen ihoalueen ulkonäköä.

Miliumeille alttiin ihon hoito

Erityisesti miliumien poistoon tarkoitettuja kosmeettisia tuotteita ei ole olemassa, mutta terveet ihonhoitotavat voivat tukea ihosi kokonaisvaltaista hyvinvointia. Miliumit häviävät usein itsestään ajan myötä, mutta voit huolehtia ihostasi ja ehkäistä ärsytystä tai muita iho-ongelmia.
nuori nainen käyttää Nivea Derma Skin Clear Scrub -kuorinta

1. Hellävarainen puhdistus

Hellävarainen puhdistusaine poistaa lian ja kuolleet ihosolut iholtasi kuivattamatta sitä. Mieto puhdistusaine on avain terveeseen ihoon, sillä se ei aiheuta ärsytystä eikä poista iholta sen luonnollisia öljyjä.
 
Tutustu NIVEAn hellävaraisiin puhdistusaineisiin, jotka on kehitetty puhdistamaan tehokkaasti ja samalla huolehtimaan ihosi tarpeista.

 

2. Kuorinta - Kohtuudella

Kuorimalla iholta kuolleet ihosolut kerran tai kaksi viikossa voit edistää ihosi luonnollista uusiutumista. Muista kuitenkin olla hellä ihollesi, sillä liiallinen kuoriminen tai liian vahvojen tuotteiden käyttö saattaa ärsyttää ihoa. Vaikka kuorinta siloittaa ihoa, ei se kuitenkaan poista luufinnejä.

3. Kosteutus

Ihon kosteuttaminen on ratkaisevan tärkeää vahvan ja terveen ihon suojakerroksen ylläpitämiseksi. Omalle ihotyypille sopivien kosteusvoiteiden käyttö auttaa suojaamaan ihoa kuivumiselta ja saa sen tuntumaan pehmeältä ja sileältä. Hyvin kosteutettu iho kestää paremmin ulkoiset rasitteet.

NIVEAn kosteusvoiteet voivat tarjota pitkäkestoista kosteutusta ihosi luonnollisen suojan tueksi.

4. Aurinkosuoja

Päivittäin käytetty aurinkosuoja on tärkeä osa ihonhoitorutiinia, sillä se auttaa suojaamaan ihoa haitallisilta UV-säteiltä. Auringossa olo voi heikentää ihoa ja aiheuttaa sen ennenaikaista ikääntymistä, joten laajakirjoisen aurinkosuojavoiteen päivittäinen käyttö on tärkeää.

5. Ammattiapua miliumeille

Mikäli miliumit aiheuttavat huolta, kannattaa konsultoida ihotautilääkäriä. Miliumien poisto kotona voi vahingoittaa ihoa ja lisätä infektion tai arpien muodostumisen riskiä. Tavallisesti miliumit häviävät itsestään, mutta ammattilainen voi tarvittaessa taata turvallisen hoidon.


Yleiskatsaus faktoihin

Miliumit

Muodostuminen: Miliumit ovat pieniä, valkoisia tai kellertäviä näppyjä, jotka muodostuvat keratiinista ja kuolleista ihosoluista ihon pinnan alle.
 
Syyt: Ne muodostuvat esimerkiksi auringon aiheuttamien vaurioiden, tiettyjen lääkkeiden käytön tai geneettisten syiden seurauksena, mutta niitä ei pidä sekoittaa komedoihin tai aknen näppylöihin, jotka taas liittyvät huokosten tukkeutumiseen tai bakteereihin.
 
Ehkäisy: Säännöllinen kuorinta, hyvä hygienia ja aurinkosuoja voivat joissain tapauksissa auttaa ehkäisemään miliumeja.
 
Hoito: Miliumit saattavat hävitä itsestään, mutta joissain tapauksissa niiden poistaminen voi vaatia ammattilaisen apua. Vältä ihon puristelua, jotta se ei tulehdu eikä arpeudu.

Milloin iholääkärin konsultaatio on tarpeellista:

Miliumit usein häviävät itsestään tai kosmeettisella hoidolla, kuten kuorinnalla. Kuitenkin henkilöiden, joilla on taipumus arpeutumiseen tai keloidien muodostumiseen, tulisi hakeutua ammattilaisen hoitoon vähentääkseen pysyvän ihovaurion riskiä.

Yhteenveto

Miliumit ovat pieniä näppylöitä, jotka syntyvät, kun keratiini ja kuolleet ihosolut onteloituvat ihon pinnan alle. Yleensä ne eivät vaadi hoitoa, mutta iho hyötyy asianmukaisesta ihonhoitorutiinista, johon kuuluu päivittäinen puhdistus, hellävarainen ja säännöllinen kuorinta ja aurinkosuoja ihon paksuuntumisen ehkäisemiseksi. Puristelun välttäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta iho ei tulehdu tai arpeudu. Vaikeissa tapauksissa ihotautilääkärin konsultaatio antaa keinot miliumien poistoon tai varmistaa turvallisen hoidon tuotteilla, jotka sisältävät salisyylihappoa tai retinolia. Näillä ohjeilla voit tehokkaasti hallita miliumeja ja säilyttää kirkkaan ja hyvinvoivan näköisen ihon.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä miliumit johtuvat?

Kuolleiden ihosolujen massa kertyy kystiksi ihon alle muodostaen miliumeja.

Voivatko miliumit olla pysyviä?

Miliumit ovat harmittomia, ja yleensä ne häviävät ajan myötä itsestään. Joillakin miliumit voivat kuitenkin pysyä kuukausia tai pidempääkin.

Voivatko miliumit kasvaa suuremmiksi?

Miliumit voivat joskus olla halkaisijaltaan jopa kolme millimetriä, mutta ovat yleensä pienempiä.

Miksi minulle on yhtäkkiä ilmestynyt miliumeja?

Miliumit voivat joskus muodostua ihovaurioiden, kuten ihottuman, vamman tai auringonsäteille altistumisen seurauksena.