Mikä on UV-indeksi?

On tärkeää tietää, mitä UV-säteily on, jotta ymmärrämme, mikä tekee auringosta niin voimakkaan ja samalla suojaamatonta ihoa vahingoittavan. Tässä kaikki faktat UV-indeksistä ja auringon tuottaman UV-säteilyn eri tyypeistä.

Mikä on UV-indeksi?

UV-indeksi on Maailman terveysjärjestön (WHO) asettama kansainvälinen standardimitta. Se mittaa UV-säteilyn voimakkuutta tiettynä päivänä ja auttaa arvioimaan tarvittavan aurinkosuojan määrää. 

Mittarin skaala on 1 - 11 ja se on jaettu seuraaviin kategorioihin koskien tarpeellista UV suojausta:

0 - 2: pieni riski, voit turvallisesti ulkoilla minimaalisella aurinkosuojalla
3 - 7: kohtalaisesta voimakkaaseen. Tarvitset aurinkovoidetta, mahdollisesti suojaavaa vaatetusta, kuten hattua ja on suositeltavaa pysyä varjossa erityisesti keskellä päivää.
8 - 11: erittäin voimakas. Auringossa oloa keskellä päivää tulee vältellä täysin sekä käyttää korkean suojakertoimen aurinkovoidetta ja auringolta suojaavaa vaatetusta.

Mitä auringon säteily on?

Pieni määrä UV-valoa on tärkeä saada, sillä tarvitsemme sitä D-vitamiinin tuottamiseen, mutta liiallinen altistus auringolle voi olla hyvin vahingollista.

Ultraviolettivalo, UVA ja UVB mainitaan usein aurinkovoide pulloissa ja tiedämme niiden olevan haitallisia meille. Seuraavaksi selitämme tarkasti, mitä ne ovat ja miksi ne ovat haitallisia.

UV-säteily on elektromagneettista säteilyä, joka saa ihomme ruskettumaan, mutta se voi olla myös vahingollista kehollemme, mikäli sille altistuu liiallisesti.

Valon monet tyypit

3000–800 nm

 Infrapunasäteily (IP-säteily) säteilee lämpöä. Emme pysty näkemään sen väriä, mutta tunnemme sen auringon lämpönä. 
Valon monet tyypit

800-400 nm

Kun valon aallonpituus on välillä 400–800 nm, ihminen pystyy näkemään sen kaikissa sateenkaaren väreissä.
Valon monet tyypit

400–320 nm

Otsonikerros estää pienen osan UVA-säteistä. Osa säteistä kuitenkin saavuttaa maanpinnan ja voi tunkeutua jopa ihon syvempiin kerroksiin.
Valon monet tyypit

320–290 nm

Jotkut UVB-säteilyt imeytyvät otsonikerrokseen, mutta suurin osa saavuttaa silti Maan pinnan. Vaikka UVB-säteet läpäisevät vain orvaskeden, ne voivat aiheuttaa ihon palamisen ja DNA-vahinkoa. Siksi on tärkeää varmistua riittävästä suojasta UVB-säteitä vastaan.
Valon monet tyypit

UVC

UVC-säteet olisivat äärimmäisen vaarallisia kaikelle elävälle, mikäli ne saavuttaisivat maanpinnan. Onneksi otsonikerros imee ne itseensä täydellisesti – jopa alueilla, joilla otsonikerros on vahingoittunut. UVC-suojaus ei näin ollen ole tarpeellista.

Aurinko itse asiassa lähettää kolmea erityyppistä säteilyä - UVA-, UVB- ja UVC-säteilyä.

UVA

- UVA:lla on pisin aallonpituus erityyppisistä säteistä
- 95 % maapallon saavuttavasta UV-valosta on UVA-säteilyä.
- UVA on eniten vaikuttamassa ihon tummenemiseen auringolle altistuessa, sillä se vahingoittaa ihon DNA:ta aiheuttaen ihon tummenemisen, jotta lisävahingolta vältyttäisiin.
- UVA tunkeutuu syvälle verinahkaan ja myötävaikuttaa ihosyöpien syntymiseen sen aiheuttaman DNA-vahingon vuoksi.

UVB

- UVB:n aallonpituus on toiseksi pisin erityyppisistä säteistä
- vain 5 % maapallon saavuttavasta UV-valosta on UVB-säteilyä, sillä otsonikerros estää suurimmalta osalta UVB-säteilyn pääsyn Maan ilmakehään. 
- UVB tunkeutuu vain ihon uloimman kerroksen läpi ja aiheuttaa ikääntymisen merkkejä, kuten silmänalusryppyjä, ihon joustavuuden vähenemistä ja maksaläiskiä
- UVB ei aiheuta ruskettumista, mutta on itse asiassa syypää ihon palamiseen

UVC

- UVC on kaikkein vahingoittavinta aallonpituudeltaan ja sen aallonpituus on myös lyhin
- Otsonikerros estää liki kaiken UVC-valon pääsyn Maan ilmakehään, joten aurinkovoiteen ei tarvitse suojata meitä sitä vastaan.

Milloin altistut UV-valolle voimakkaimmin?

UV-VALON VOIMAKKUUS

Suosittelemme käyttämään korkean suojakertoimen UV-suojaa kaikkina aikoina, jotta iho pysyy suojattuna aurinkoa vastaan ja ihon ikääntyminen hidastuu. On kuitenkin paljon asioita, jotka vaikuttavat UV-valolle altistumisen määrään ja on tärkeää ymmärtää tämä, jotta paras mahdollinen suoja auringolle altistumista vastaan voidaan saavuttaa.

Milloin altistut ultraviolettivalolle voimakkaimmin?

  • Päivittäin: UVB-säteiden voimakkuus riippuu auringon sijainnista ja vaihtelee päivän mittaan. Säteet voivat olla jopa 150 kertaa voimakkaampia keskipäivällä kuin klo 18. Yleisesti ottaen on syytä välttää liiallista auringonottoa ja olla kokonaan poissa auringosta erityisesti aikavälillä 11-15 ja on hyvin tärkeää käyttää aurinkosuojaa ja suojautua auringon UV-säteiltä joka päivä. Kokeile NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF30 -aurinkosuojasuihketta.
  • Vuodenajoittain: UV-säteilyn voimakkuus vaihtelee riippuen vuodenajasta ja se on voimakkaampaa kesällä kuin talvella. UV-säteilyn voimakkuudesta riippuvat vaarat vaihtelevat vastaavasti. UVB-säteille ylialtistumisen aiheuttaman vahingon laajuus on korkeampi kesäkuukausina kuin talvella. UVA-säteiden määrä vaihtelee vuoden aikana huomattavasti vähemmän kuin UVB-säteiden määrä. UVA-säteisiin liittyvät vaarat ovat muuttumattomampia, minkä vuoksi riittävä UVA-suoja on tärkeää jopa silloin, kun auringossa oleskellaan vain lyhyen ajan.
  • Lähellä päiväntasaajaa: Sekä yleinen UV-valon voimakkuus että UVB-säteiden määrä lisääntyy, mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan. UVA-säteiden määrä puolestaan on yhtä korkea joka puolella maailmaa. Auringonsäteillä on lyhyempi matka maanpinnalle, kun ollaan lähempänä päiväntasaajaa, joten otsonikerros suodattaa pois pienemmän määrän UV-valoa. Tästä syystä on erittäin tärkeää suojautua auringolta, kun lomailet näillä alueilla ja käyttää aurinkosuojatuotteita useammin.
  • Pilvet: Pilvet vaikuttavat yleisesti auringonsäteilyn voimakkuuteen vain vähän, joten riittävä suojautuminen on tarpeellista myös pilvisinä päivinä.
    Korkeat paikat: Keski-Euroopassa UVB-säteiden voimakkuus nousee 15-20 % jokaista 1000 metriä kohti. 3000 metrin korkeudessa ero on noin 50 %. Mitä korkeammalla olet, sitä vähemmän matkaa UV-valolla on sinun saavuttamiseksi, joten vaellus- tai hiihtoretkillä vuorilla on syytä käyttää riittävää UV-suojaa kaikkina aikoina.
  • Varjo: Vaikka varjossa oleminen antaa merkittävän UV-suojan,  se ei suojaa meitä siltä kokonaan. Merkittävä määrä valoa voi heijastua pinnoilta tai esineistä, mistä johtuen auringonvalo tavoittaa jopa alueet, jotka näyttävät olevan varjossa. Suosittelemme ihon suojaamista auringolta silloinkin, kun olet varjossa.
    Vesi, hiekka ja erityisesti lumi heijastavat UV-auringonsäteitä ja lisäävät niiden vaikutusta ihollamme. Lumi voi jopa tuplata voimakkuuden! Siksi on erittäin tärkeää käyttää korkean suojakertoimen aurinkosuojatuotteita, kun olet sellaisissa ympäristöissä.

NIVEA & ULTRAVIOLETTIVALO

Kaikissa NIVEA Sun -sarjan tuotteissa on tehokkaat UVA- ja UVB-suodattimet, jotka antavat parhaan suojan aurinkoa vastaan ja jotka on suunniteltu huolellisesti vastaamaan kaikkien henkilökohtaisia tarpeita: