Kaksi nuorta tyttöä, jotka hymyilevät

Mitä SPF merkitsee ja kuinka usein sitä käytetään?

Lue, mitä SPF tarkoittaa, mitenaurinkosuojatuotteet suojaavat ihoasi, ja opi, kuinka usein aurinkovoidetta tulisi levittää, jotta se suojaisi tehokkaasti auringolta.

Aurinkosuoja on välttämätön terveennäköisen ihon ylläpitämiseksi ja pitkäaikaisten vaurioiden ehkäisemiseksi. Pitkäaikainen altistuminen auringon säteille voi aiheuttaa auringonpolttaman, ennenaikaista ikääntymistä ja lisätä ihovaurioiden riskiä. Aurinkovoide on keskeisessä roolissa ihon suojaamisessa haitalliselta UV -säteilyltä, ja SPF:llä on merkitystä oikeanlaisen suojan valinnassa.

Mikä on SPF?

Mitä lyhenne SPF tarkoittaa?

Nivea aurinkosuoja ja kosteus
Aurinkovoiteen SPF tarkoittaa aurinkosuojakerrointa. Se on suhteellinen mitta siitä, kuinka kauan voide suojaa ihoa ultraviolettisäteilyltä (UV-säteiltä). Mitä korkeampi SPF-luku on, sitä suuremman osuuden UVB-säteilystä se estää.

Miten SPF-suojakerroin toimii?

SPF määritetään mittaamalla, kuinka kauan kestää, ennen kuin punoitusta (eryteemaa) ilmenee suojaamattomalle iholle tietyssä UV-säteilyannoksessa verrattuna suojaamattomaan ihoon. Teoriassa SPF 30 -aurinkovoiteella voi oleskella auringossa jopa 30 kertaa kauemmin kuin ilman suojaa.

Käytännössä tilanne on kuitenkin toinen, sillä aurinkovoiteen suojaavan vaikutuksen kesto riippuu monista tekijöistä, kuten levitetyn voiteen määrästä, UV-indeksistä sekä siitä, hikoileeko iho tai käydäänkö uimassa. SPF arvon tulisi siten olla pikemminkin suuntaa antava ja voidetta tulisi levittää säännöllisin väliajoin.

SPF tasot

Erot eri SPF tasojen välillä

SPF-tasojen ero perustuu siihen, kuinka paljon suojaa ne tarjoavat UVB-säteilyä vastaan.
Nivea Sun Protect 30 SPF
  • SPF15 torjuu 93 % UVB-säteistä
  • SPF 30 torjuu 97 % UVB-säteistä,
  • SPF 50 torjuu 98 % UVB-säteistä,

SPF määritetään mittaamalla, kuinka kauan kestää, ennen kuin punoitusta (eryteemaa) ilmenee suojaamattomalle iholle tietyssä UV-säteilyannoksessa verrattuna suojaamattomaan ihoon. Teoriassa SPF 30 -aurinkovoiteella voi oleskella auringossa jopa 30 kertaa kauemmin kuin ilman suojaa. Käytännössä tilanne on kuitenkin toinen, sillä aurinkovoiteen suojaavan vaikutuksen kesto riippuu monista tekijöistä, kuten levitetyn voiteen määrästä, UV-indeksistä sekä siitä, hikoileeko iho tai käydäänkö uimassa. SPF arvon tulisi siten olla pikemminkin suuntaa antava ja voidetta tulisi levittää säännöllisin väliajoin.

Miten käyttää suojakerrointa oikein

Aurinkosuojan oikea käyttö auttaa takaamaan maksimaalisen suojan UV-säteilyltä. Tehokkainkaan aurinkosuoja ei tehoa, jos sitä ei käytetä oikeaoppisesti.
nuori tyttö soveltaa Nivea Sun spray

1. Levitä runsaasti:

Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää runsaasti kaikille paljaille ihoalueille. SPF kertoimen määrä riippuu iästä: 

  • Alle 3-vuotiaat: Vauvojen ja pienten lasten altistamista auringolle tulisi välttää. Heidät kannattaa pitää varjossa ja käyttää suojaavia vaatteita, hattua, aurinkolaseja ja aurinkovarjoa, sillä heidän ihonsa on erittäin herkkä ja alttiimpi UV-säteilyn aiheuttamille vaurioille. Yli 6 kuukauden ikäisten vauvojen paljaille ihoalueille tulisi levitää vähintään 5–10 ml aurinkovoidetta.

  • Lapset (3–5 vuotiaat): Vähintään 10–15 ml. Lue NIVEA aurinkosuojaopas lapsille, jotta osaat valita oikean aurinkosuojavoiteen lapselle.

  • Lapset (5–10 vuotiaat): Kattava suoja vaatii vähintään 15–20 ml tuotetta.

  • Aikuiset ja yli 10-vuotiaat lapset: Vähintään 30–40 ml tuotetta koko keholle.

2. Levitä 15–30 minuuttia ennen auringolle altistumista:

Tällä tavoin aurinkosuoja imeytyy täysin ja alkaa suojaamaan ihoasi.

3. Käsittele kaikki altistuvat alueet:

Älä unohda korvalehtiä, niskaa, päänahkaa (jos altistuu), kämmenselkiä ja jalkoja.

4. Käytä kasvoille omaa aurinkosuojaa:

Kun käytät SPF-tuotetta kasvoilla, varmista, että se on tarkoitettu kasvoille ja herkälle iholle.

Miten pitkään SPF50 tehoaa & Kuinka usein aurinkosuojaa pitää levittää?

Aurinkosuojan teho heikkenee ajan mittaan, erityisesti jos käy uimassa, hikoilee tai kuivaa ihoa pyyhkeellä. Mitä matalampi SPF ja pidempi uudelleenlevitysväli ovat, sitä vähemmän aurinkovoide suodattaa UVB-säteilyä.

SPF-tasosta riippumatta aurinkovoidetta tulisi levittää uudelleen kahden tunnin välein optimaalisen suojan ylläpitämiseksi. Uiminen, hikoilu tai pyyhkeellä kuivaaminen kuluttavat aurinkovoidetta iholta, joten sitä on levitettävä useammin uudelleen. Tarkista aina aurinkosuojan vedenkestävyys tuotteen etiketistä, kun harrastat vesiaktiviteettejä. Säännöllinen uudelleenlevitys varmistaa jatkuvan suojan koko päivän ajan.
Mitä on SPF ja kuinka usein sitä käytetään

Yleiskatsaus faktoihin

Käyttö: Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää joka toinen tunti tai useammin jos käy uimassa tai hikoilee.

Mikä on SPF:
SPF lyhenne tulee sanoista Sun Protection Factor. Se kertoo, kuinka hyvin aurinkovoide suojaa ihoa UVB-säteiltä.

SPF tasot:
SPF15 torjuu noin 93 % UVB-säteistä.
SPF 30 torjuu noin 97 % UVB-säteistä.
SPF 50 torjuu noin 98 % UVB-säteistä.


SPF suojaa kasvoille ja vartalolle

SPF suojaa kasvoille

nuori nainen käyttää Nivea Prime 2in1 UV:tä
Kasvot ovat erityisen alttiit UV-säteille, joten päivittäinen aurinkosuoja on erittäin tärkeä ihovaurioiden ja ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisemiseksi. SPF 50 tarjoaa tehokkaamman suojan, mutta myös matalampi suojakerroin voi olla riittävä, mikäli altistus auringolle on vähäistä ja voidetta käytetään ohjeiden mukaisesti.

Käytä aurinkosuojaa ihonhoitorutiinisi viimeisenä vaiheena ennen meikkivoiteen levittämistä. Levitä aurinkovoidetta kasvoille, niskaan ja ylävartalolle. Aurinkosuojakerrointa sisältävien kosteusvoiteiden käyttäminen on kätevä tapa sisällyttää aurinkosuoja osaksi päivittäistä ihonhoitorutiinia.

Vaikka monissa meikkituotteissa on nykyään aurinkosuojakerroin, niitä ei yleensä levitetä riittävästi, jotta ne tarjoaisivat kunnollisen suojan. Siksi on tärkeää varmistaa, että käytät yhä riittävän määrän aurinkovoidetta optimaalisen suojan saavuttamiseksi.

NIVEA 2in1 Primer Daily UV Serum SK 50+ -aurinkosuojaseerumi tarjoaa välittömän SPF 50+ -suojan ja sen kevyt ja hajusteeton koostumus tekee kasvojen ihosta sileän. Hyaluronihappoa sisältävä seerumi kosteuttaa ihon pintakerroksia, ja Licochalcone A tukee ihon luontaista puolustusmekanismia (in vitro -testattu). Seerumi auttaa torjumaan auringon aiheuttamaa ennenaikaista ikääntymistä ja pitää ihon terveen näköisenä. Se imeytyy nopeasti jättämättä ihoa rasvaisen tuntuiseksi ja tarjoaa huomaamattoman päivittäisen aurinkosuojan.

Laadukas annostelija on käytännöllinen ja tekee käytöstä vaivatonta. Kaksivaikutteinen koostumus suojaa ja hoitaa ihoa tehden tuotteesta ihanteellisen kiireiseen elämäntyyliin. Tuote toimii hyvin sellaisenaan tai meikin pohjustajana, tarjoten pitkäkestoista kosteutusta ja suojaa tehden ihosta terveennäköisen ja pehmeän.

SPF suojaa vartalolle

Korkean suojakertoimen oikeaoppinen levittäminen varmistaa koko kehon UV-suojan ja auttaa ehkäisemään auringonpolttamia sekä pitkäaikaisia ihovaurioita. Aikuiset tarvitsevat 30–40 ml aurinkosuojatuotetta, kun taas lapsille riittää 10–30 ml riippuen iästä. Levitä 15–30 minuuttia ennen auringolle altistumista. Muista korvat, niska, kädet, jalat ja muut paljaat alueet. Levitä uudelleen joka toinen tunti, varsinkin jos harrastat liikuntaa.

Omalle ihotyypille sopivan suojakertoimen valinta

Aurinkovoidetta valitessa on tärkeää valita omalle ihotyypille ja aktiivisuustasolle sopiva SPF-taso.
  1. Vaaleammat ihonsävyt:
    Vaaleammille ihonsävyillä suositellaan SPF 50+ -tuotteita, sillä vaalea iho sisältää vähemmän melaniinia ja on alttiimpi palamiselle ja ihovaurioille.

  2. Tummemmat ihonsävyt:
    Tummemmille ihonsävyille SPF 30+ on yleensä riittävä suoja, sillä melaniini tarjoaa jonkin verran luonnollista suojaa UV-säteitä vastaan. Tämä ei kuitenkaan poista auringonpolttaman, hyperpigmentaation tai ihovaurioiden riskiä, joten päivittäisen suojakertoimen käyttö on edelleen tärkeää. Joissain tapauksissa saatetaan suositella SPF 50 -aurinkosuojaa, erityisesti kasvojen suojaamiseksi voimakkaassa auringonvalossa tai hyperpigmentaation yhteydessä.

  3. Rasvainen iho:
    Rasvaiselle iholle on suositeltavaa käyttää kevyitä, mattapinnan antavia aurinkosuojavoiteita, jotka eivät tuki ihohuokosia eivätkä tunnu rasvaisilta. Nestemäiset ja geelimäiset aurinkosuojatuotteet tuntuvat yleensä vähemmän rasvaisilta kuin voidemaiset tuotteet. Suosi tuotteita, joissa on ultrakevyt koostumus ja ainesosia, kuten niasiiniamidia, joka imeytyy helposti ja auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia.

  4. Herkkä iho:
    Herkälle iholle valitse aurinkovoiteita, jotka on erityisesti suunniteltu herkälle iholle ja jotka ovat dermatologisesti testattuja. Hajusteettomat, etanolittomat ja herkälle iholle tarkoitetut vaihtoehdot auttavat minimoimaan punoitusta ja epämukavuuden tunnetta.

  5. Kuiva iho:
    Kuiva iho hyötyy kosteuttavista aurinkosuojista, joihin on lisätty kosteutta sitovia ainesosia, kuten hyaluronihappoa, glyseriiniä tai keramideja. Monet kosteusvoiteet, joihin on lisätty suojakerroin, suojaavat ihoa auringolta ja samalla kosteuttavat sitä. Ne auttavat ehkäisemään auringon aiheuttamaa kuivumista ja hilseilyä.
NIVEA Sun Protect & Moisture SPF 50 Lotion

Kumpi on parempi: suojakerroin 50 vai 30? Mitä eroa niillä on??

Valinta SPF 30: N ja SPF 50:n välillä riippuu pääasiassa omasta ihotyypistä, UV-indeksistä sekä auringossa vietetystä ajasta. Vaikka SPF 50 teoriassa estääkin noin 98 % UVB-säteistä verrattuna SPF 30:n noin 97 prosenttiin, todellinen suoja riippuu levitetyn voiteen määrästä, altistusajasta ja siitä, kuinka usein voidetta levitetään.

SPF 50: Tä korkeammat suojatasot tarjoavat vain vähäistä lisäsuojaa, eikä mikään suojakerroin kuitenkaan suojaa ihoa sataprosenttisesti. Useimmissa tapauksissa SPF 30 tarjoaa riittävän suojan, jos sitä levitetään oikein ja säännöllisesti. Vaalealle iholle tai voimakkaassa auringonpaisteessa SPF 50 -aurinkosuoja on kuitenkin varmempi valinta. Jos etsit luotettavaa aurinkosuojaa, kokeile NIVEA Protect & Moisture -Sun Lotion SK 50+ -aurinkosuojavoidetta.

Yhteenveto

SPF mittaa kuinka tehokkaasti aurinkosuoja suojaa ihoasi UVB-säteiltä. Mitä korkeampi SPF, sitä parempi suoja, mutta suojan säilyttämiseksi aurinkovoidetta on silti tärkeää levittää uudelleen kahden tunnin välein. Levitä aurinkovoidetta runsaasti ja tasaisesti iholle. Varmista aurinkosuojan jatkuvuus levittämällä uudelleen uimisen tai hikoilun jälkeen.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon aurinkosuojaa minun pitäisi käyttää?

Aurinkovoidetta tulisi levittää noin 35 ml eli noin 7 teelusikallista koko vartalolle, ja muistaa uusia levitys kahden tunnin välein.

Tarjoaako SPF 100 tuplasti suojaa verrattuna SPF 50:een?

Ei. SPF 100 tarjoaa vain vähän enemmän suojaa kuin SPF 50. SPF 50 torjuu 98 % UVB-säteistä, kun taas SPF 100 estää noin 99%. Tärkeintä on levittää aurinkovoidetta riittävästi ja uusia levitys säännöllisin väliajoin suojatehon säilyttämiseksi.

Riittääkö pelkkä aurinkosuoja?

Vaikka aurinkovoide on tärkeä, sitä tulisi käyttää yhdessä muiden suojatoimien kanssa, kuten hatun, aurinkolasien ja suojaavien vaatteidenkanssa sekä hakeutumalla varjoon erityisesti auringon ollessa voimakkaimmillaan.

Kuinka usein aurinkosuojavoidetta kuuluu levittää?

Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää kahden tunnin välein ja useammin, jos käyt uimassa, hikoilet tai kuivaat itsesi pyyhkeellä.

Onko aurinkosuoja turvallista herkälle iholle?

Kyllä, monet aurinkosuojavoiteet on kehitetty herkälle iholle. Suosi tuotteita, joissa lukee "herkälle iholle" tai "dermatologisesti testattu." Kysy farmaseutlltasi neuvoja, jos jokin asiaaskarruttaa.

Mikä on paras suojakerroin?

Paras SPF riippuu ennen kaikkeaihotyypistäsi ja aktiviteettitasostasi. SPF 30–50 sopii useimpiin päivittäisiin aktiviteetteihin, kun taas suojakerrointa 50+ suositellaan vaalealle iholle ja pitkäaikaiseen ulkoiluun (muista levittää voidetta säännöllisesti uudelleen).
Vesiaktiviteetteihin suositellaan vedenkestävää SPF 50+ -aurinkosuojaa, ja sitä tulee levittää aina uudelleen uimisen tai pyyhekuivauksen jälkeen.

SPF 30:n ja 50:n ero?

SPF 30 -aurinkosuojat estävät noin 97 % UVB-säteistä, kun taas SPF 50 -aurinkosuojat estävät niistä 98 %. Nämä prosenttiosuudet ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia ja voivat heikentyä merkittävästi, jos voidetta levitetään liian vähän tai aktiviteetti vaikuttaa sen pysyvyyteen.
SPF 50 -aurinkosuoja tarjoaa hieman tehokkaamman suojan, etenkin vaaleaihoisilla tai tilanteissa, joissa UV-indeksi on korkea.